Jdi na obsah Jdi na menu
 


LIBEREC

Město Liberec, je přirozeným centrem Libereckého kraje a Euroregionu NISA. S počtem obyvatel s více než stotisíc je Liberec, pátým největším městem v České republice. Město má mnoho přízvysek, které se zakládají z mnoho jeho nej, které do Liberce láká mnoho turistů a mnoho nových obyvatel, které se do města přistěhovávají i díky rozvinuté průmyslové, kulturní, obchodní a vzdělavací úrovni. Výhodou města je jeho poloha. Skrývá se mezi vysokou hradbou hor na jedné straně Jizerské hory a na druhé výrazný a dominantní masív Ještědského hřebene s jedinečnou světově proslulou stavbou horského hotelu Ještěd.

Nejvýznamnější atrakce města, které nesmíte vynechat:

  • RADNICE - novorenesanční stavba, která je jistě chloubou a perlou Horního centra Liberce. V současnosti je budova turistům přístupná i s komentovanými prohlídkami. Vřele doporučujeme, protože historický interiér, kde je patrná řemeslná práce starých mistrů, láká i mnoho párů z celé republiky, k uzavření sňatku.
  • DIVADLO F.X.ŠALDY - večerní představení láká řadu kulturních fajnšmekrů.
  • OBLASTNÍ GALERIE - Kdo nenavštíví významné sbírky malířských mistrů, v Liberci nebyl, nevynechejte tuto významnou kulturní hodnotu města.
  • SEVEROČESKÉ MUZEUM - to shromažďuje sbírky umělocko-řemeslné práce, která vznikala nejen v Liberci, ale především v okolí. Je zde zastoupena sbírka skla, šperků, koberců a gobelínů, keramiky, nábytku a mnoho tématických výstav které se často střídají.
  • ZOO Liberec - nejstarší zoologická zahrada v České republice, láká na mnoho ohrožených druhů, z nichž jmenujme Takiny zlaté, Osla somálského, slavné Bílé tygry a další. Liberecká zoo je ukryta v krásné vilové čtvrti, ukryta téměř v lesním prostředí.
  • Botanická zahrada Liberec - těsně sousedí se ZOO Liberec. V moderních pavilonech se tématicky projdete africkou, australskou flórou, ale třeba i pavilonem věnovaným pravěké flóře, kde dominantní je i vodopád.
  • Centrum Babylon - největší kryté zábavní centrum v České republice, v sobě skrývá AQUAPARK, LUNAPARK, NÁKUPNÍ MĚSTEČKO, Bludiště (největší v ČR), IQ PARK (Interaktivní-vědecký park, kde sahat na exponáty je doslova povinností). O ubytování jistě nemáte nouzy je zde jeden z největších hotelů v Česku, hotel má kapacity 1000 lůžek. Řada stravovacích provozoven se postará o utišení hladových žaludků.
  • Sportovní areál Ještěd - pro milovníky lyžování je tu připraven moderní areál, který jistě uspokojí náročného lyžaře i ty méně zdatné. Areál disponuje dostatečným množstvím parkovacích míst, také v parkovacím domě. Není problém nechat vůz i v centru Liberce a do areálu se přepravit tramvají číslo 3 - Horní Hanychov. Areál má i řadu stravovacích provozů i v přilehlém okolí v Horním Hanychově.
  • SPORTPARK LIBEREC - dominantou arálu je moderní multifunkční aréna TIPSPORT ARÉNA, v areálu se však nachází IN-LINE dráha, tenisové kurty, střelnice, atletický stadion, bowling, v zimě veřejné bruslení a mnoho dalších atrakcí. V okolí řada gastronomických provozů a hotel.